Omdat ik naast (zwangerschaps)yoga ook ademtherapie geef, krijg ik veel vragen van mensen die het gevoel hebben te hoog of te snel te ademen. Vandaar dat ik besloten heb dit blog te schrijven. Ik zet de meest voorkomende vragen op een rijtje:
- Mensen zeggen dat ik snel praat en dat ik te snel adem. Ik heb echter geen klachten. Kan dit?
Het kan best zijn dat je (in eerste
instantie) geen klachten ervaart. Meestal ervaar je de eerste klachten wanneer
je in een (nog) stressvollere situatie terecht komt. Wanneer de adem dan al
voor langere tijd hoger in het lichaam zit, is dit net het laatste zetje. Ook
kan het zijn dat je al veel langer klachten hebt, maar ze niet als zodanig
herkent. Klachten die te maken kunnen hebben met een hoge adem zijn
bijvoorbeeld: een druk op de borst, benauwdheid, tintelingen in de armen,
overmatig zuchten, snel buiten adem, hoofdpijn, nekpijn, schouderpijn, angst of
een opgejaagd gevoel.
- Het lukt me niet om bij het sporten mijn
adem naar omlaag te brengen, hoe doe ik dat dan?
Het klopt dat je de adem niet omlaag kunt
brengen wanneer je sport. Als je aan het sporten bent heb je meer zuurstof
nodig en zal je lichaam daarop reageren. Dan adem je vanzelf sneller en ook
hoger, maar dat is op zo’n moment ook noodzakelijk.
- Ik zie allerlei oefeningen voor ademtherapie op het internet, maar als ik ze doe dan word ik daar juist onrustig van. Ditzelfde gebeurt ook bij meditatieapps of Mindfulness oefeningen via internet. Hoe kan dat?
Internet, Meditatie- en Mindfulness apps daar is niets mis mee. Deze apps gaan er echter van uit dat je op een juiste manier ademt. Als je klachten hebt, kan het zijn dat je te veel geobsedeerd bent geraakt door de adem. Als door stress de adem in de borstkas blijft hangen en je bent daar constant mee bezig, is het heel lastig om de adem naar omlaag (de buik) te krijgen. Zodra je merkt dat naar de buik ademen niet lukt, geeft dit weer spanning. Dit zorgt dat de adem nog hoger in de borstkas komt te zitten en… zo kom je dus in een vicieuze spanningscirkel. Bovendien is ieder mens anders. Daarom is het belangrijk dat een ademtherapeute of ademcoach kijkt naar jouw specifieke klachten. Waar zit jouw spanning mentaal/fysiek? Hoe zit het met jouw manier van ademen? Wat zijn de vorderingen n.a.v. de oefeningen die je doet?
- Ik heb een te
hoge adem, is yoga goed voor mij?
Zoals gezegd geef ik naast ademtherapie ook yogalessen. Je zou daarom misschien verwachten dat ik op deze vraag dan ook direct met JA zou antwoorden …maar…
Als je een te hoge adem hebt kan yoga zeker helpen. Toch in het begin merk je dat het niet makkelijk voor je is. Het ademritme, dat in de yogalessen wordt ingesproken, is een gemiddeld maar rustig ritme. Dat betekent dat een aantal mensen dat ritme prima kan volgen, anderen het te langzaam vinden en sommigen zelfs te snel. In de lessen zeggen we dan ook vaak: ‘volg je eigen ademritme!’. Voor mensen die beginnen met yoga is dat echter lastig. Je hebt vaak de neiging om precies te doen wat de yogadocent inspreekt. Daarom adviseren wij ook om minimaal 10 yogalessen te volgen. Zo geef je jezelf de kans om niet alleen aan de oefeningen te wennen, maar ook aan een rustigere manier van ademen.
Soms kan het echter beter zijn om eerst Adembegeleiding (Ademtherapie) of de Ademcursus te volgen. In deze beide manieren van coaching wordt er specifiek naar jou gekeken. De oefeningen worden op jouw manier van ademen toegespitst. Je leert je adem te vertragen, waardoor instroming op een yogales makkelijker verloopt.
- Als ik de ademcursus heb gevolgd, of Ademtherapie heb gedaan, ben ik dan voorgoed van mijn klachten af?
Dat kan zeker. Wel is het zo dat je
altijd gevoelig zal blijven voor een hogere en snelle adem. Daarom is het
belangrijk om de geleerde technieken met regelmaat (het liefst iedere dag) te
blijven doen. De ademoefeningen zorgen ervoor dat je mentaal kalm blijft en
daardoor de adem vanzelf trager maakt. Ontspanningsoefeningen leren je spanning
te herkennen in je eigen lijf. Zodra je spanning voelt ben je in staat om door
middel van (yoga)oefeningen het lichaam te ontspannen. Op die manier werkt het
preventief. Je leert in te grijpen voordat de spanning zich te veel opbouwt.
Uiteindelijk zul je dan ook geen ademklachten of lichamelijke klachten krijgen
t.g.v. spanning.
Belangrijk: in yoga wordt ook wel gesproken over Pranayama’s. Dit is iets anders dan wat wordt geleerd tijdens onze yogalessen, de Ademcursus of Adembegeleiding. Om Pranayama te beoefenen dient het lichaam onder andere aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Daarom is het aan te raden deze technieken uitsluitend onder begeleiding van een geoefende Pranayama docent uit te voeren. Ik zou ze niet direct aanraden bij mensen die klachten hebben n.a.v. een te hoge adem.
Deze tekst is geschreven door Ria. Zij heeft een erkende vier jarige opleiding tot yogadocent afgerond en is daarbij gecertificeerd in de specialisatie Adem. Als ademtherapeut coacht zij al ruim 20 jaar mensen bij ademklachten t.g.v. spanning.