Yogadocente en eigenaresse Yoga-Surya: Ria Bom

Ria BomGeschiedenis:
30 jaar geleden volgde ik de eerste yogalessen bij Rob Heuvelink in Rotterdam. Ik wist niet goed wat ik er van moest denken maar ik merkte, dat ik mij aan het eind van de les rustiger voelde. Lichamelijke klachten namen af en verdwenen uiteindelijk. Ik was er weifelend aan begonnen, maar ik wist: ‘dit blijf ik doen’, dit is goed voor me!’ Twee jaar later verhuisde ik van Rotterdam naar Capelle aan den IJssel waar ik yogales nam bij Elly de Hullu. Zij heeft mij verder gestimuleerd op het pad van de yoga. Ik ging de 4-jarige lerarenopleiding volgen bij de Saswitha opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte, werd ondertussen moeder (van Mitchel) en ik nam afscheid van het bedrijfsleven (waar ik 13 jaar werkzaam was geweest). Toen Elly de Hullu – destijds 70 jaar – stopte met lesgeven, mocht ik in 1996 haar yogagroepen overnemen. De eerste stap was gezet… Superblij was ik, toen bleek dat mijn man Rob de interesse in de yoga ging delen en 2 jaar later eveneens besloot om de yogaopleiding te gaan volgen. Inmiddels zijn wij beiden gediplomeerd all-round yogadocent en bestaat Yoga-Surya ruim 20 jaar. 

Wat brengt yoga mij?

Wat nu, als ik niet aan yoga was begonnen? Die vraag stel ik mijzelf vaak genoeg. Het is lastig te omschrijven. Lichamelijk had ik er slechter voor gestaan. Daar ben ik van overtuigd. Geestelijk (of hoe je het ook mag omschrijven) is er een wereld voor mij open gegaan. Yoga heeft mij geleerd dat je dingen altijd van verschillende kanten kunt bekijken. Het laat mij vaker bewust genieten van iedere dag, ieder moment. Yoga heeft mij geleerd om tevreden te zijn met wat ik heb en laat mij ervaren wat een enorme rust dat brengt. Alles is zoals het is en zo is het goed.

Wat wil ik mijn cursisten meegeven?

Dat beheersing van de adem het denken tot rust brengt. Ik vind het belangrijk dat de cursisten niet over hun (lichamelijke) grenzen gaan. Dat prestatie of lenigheid in mijn yogalessen niet het doel is. Leer voelen, kies dat wat bij jou past! Dit zowel in lichamelijk als geestelijk opzicht. Vandaaruit vindt ieder zijn eigen weg naar tevredenheid.

 Specialisaties:
– Hatha-Yoga
– adem en adembegeleiding
– meditatie en Mindfulness
– chakrapsychologie
– zwangerschapsyoga
– babymassage
– Ayurvedische massage
– stoelmassage
– yoga voor (ex)kankerpatiënten