paarse yogamatten op deken

Deze  vraag ‘welke yogamat is geschikt voor mij?’ krijgen wij vaak. Het is niet zo gemakkelijk om daar direct een antwoord op te geven maar misschien heb je iets aan deze tips:

1. Een dikkere yogamat is niet altijd beter:

6 mm is over het algemeen de maximale dikte. De dikte van deze 6 mm matten is het meest geschikt voor yogavormen die vooral statisch worden uitgevoerd. Dus, zittend of liggend in één houding. Wij hebben matten van 4½ mm dik. Voor de vorm van yoga zoals wij die geven is dit iets beter geschikt. Op een iets dunnere mat sta je namelijk bij dynamische en/of krachtige oefeningen stabieler. 4 mm is de standaardmaat. Minder dan 4 mm zouden wij niet adviseren.

2. Materiaal.

Het materiaal is vaak een persoonlijke keuze. De meeste matten zijn van PVC. Wil je milieubewust kiezen ga dan voor natuurrubber of TPE. Een schapenwollenmat is comfortabel en warm, maar heeft als nadeel dat je er op weg kunt glijden bij bijvoorbeeld grote spreidstand oefeningen. Ook bij balanshoudingen sta je minder stevig door de zachte ondergrond.

3. Wil je de mat meenemen of alleen om thuis op te oefenen?

Vraag jezelf af of je de yogamat mee wilt nemen (naar je yogalessen of op reis). Dan zal een dikkere yogamat sneller scheurtjes vertonen omdat oprollen van zo’n mat meer vraagt. Een dunnere mat is minder zwaar en makkelijker mee te nemen, maar ook minder comfortabel.

4. Welk merk is geschikt?

In de studio gebruiken we het merk Love & Generation. Goede merken zijn onder andere ook Manduka en Liforme. Deze merken vind je in gespecialiseerde (yoga)winkels, dus niet bij een Action, Kruidvat o.i.d.

5. Waar kan ik de yogamat kopen?

Tegenwoordig zijn yogamatten gemakkelijk online te bestellen, zelfs bij bol.com. Liever naar een winkel? Ga eens kijken bij Mystiek Schiedamse Vest 79 Rotterdam of ga voor een uitgebreid sortiment naar Yogisha in Den Haag. Je kunt dan even ‘voelen’ ?.

Extra: het schoonhouden van je yogamat

Als je bij ons yogales volgt, vragen wij je altijd een eigen (speciale yoga)handdoek mee te nemen om op de yogamat te plaatsen. Bij sommige oefeningen is het echter prettig om rechtstreeks met blote voeten op de mat te gaan staan. Daarom maken wij ook regelmatig de matten schoon. Heb jij thuis een eigen mat en wil je die schoonmaken? Sommige matten kunnen in de wasmachine. Ook zijn er speciale reinigers te koop (maar die zijn niet geschikt voor alle materialen). Wij maken de matten schoon met een oplossing van groene zeep en water. Je kunt ook water met een etherische olie gebruiken; bijvoorbeeld Tea Tree olie of Lavendelolie. Met een plantenspuit kun je het mengsel op je mat sprayen. Daarna neem je de mat af met een vochtige doek. Als laatste leg je een grote handdoek op je mat en rol je de mat inclusief de handdoek op. Zo maak je hem voor een groot deel gelijk droog. Hang de mat daarna ook nog uit om hem verder te laten drogen. Let op: dit is belangrijk! Zo kan hij niet gaan schimmelen.